Fit recepty na večeře nejen pro diabetiky

Fit recepty na večeře nejen pro diabetiky

Publikováno: 09.04.2024

Zobrazení: 3987

14. dubna si každoročně připomínáme Světový den monitoringu diabetu, který již v roce 1950 vyhlásila Mezinárodní federace diabetu. Cílem tohoto významného dne je připomenout si důležitost sledování hodnot glykémie a zlepšit kvalitu života osob s diabetem. Nezbytnou součástí života pacientů s diabetem je pravidelná a kvalitní strava, a proto nejen diabetikům, kteří si musí pečlivě sledovat skladbu svého jídelníčku, přinášíme tipy na zdravé večeře.

Diabetes a jídelníček

Diabetem jsou označována onemocnění vyznačující se zvýšenou hladinou krevního cukru (tzv. glykémie), která se za normálních okolností pohybuje mezi 3,8 a 5,6 mmol/l (nalačno). Po jídle může glykémie stoupnout, ale neměla by přesáhnout 7,8 mmol/l. Základním doporučením pro pacienty s diabetem je dodržování pravidelné a kvalitní stravy a současně zvýšení fyzické aktivity. Důležitým aspektem je kontrola množství sacharidů ve stravě. U diabetu II. typu je uplatňován redukční režim, je potřeba co nejvíce omezit sacharidy v jídelníčku. Jakékoliv cukrovinky a sladké nápoje nejsou vhodné. Potraviny, které obsahují jednoduché sacharidy by se měly konzumovat v přiměřeném množství a v době, kdy je hladina krevního cukru nižší nebo přiměřená. Při vysokých glykemiích by se tyto potraviny raději neměly konzumovat vůbec. Složené sacharidy (polysacharidy) se déle tráví, proto hladinu glykemie zvedají pomaleji. Nejrozšířenějším složeným sacharidem je škrob, který je hlavně v pekárenských výrobcích, ale také v bramborách, rýži, luštěninách apod. Pokud potravina obsahuje mimo škrobu i dostatek vlákniny (celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny, rýže natural, luštěniny) hladina glykémie bude stoupat pomaleji než po potravinách, které vlákninu neobsahují. Důležité je vyvarovat se alkoholu. Pro správný výběr potravin je nutné vědět, co obsahují a vybírat si jen takové, které budou prospívat zdraví. Jídelníček by měl zahrnovat pět až šest jídel denně v menších porcích s dostatkem všech důležitých živin. Součástí jídelníčku by mělo být celozrnné pečivo, mléko s nižším obsahem tuku, oříšky, ryby, libové maso, zelenina a ovoce. Tipy na večeře, díky kterým udržíte hladinu cukru v krvi na optimálních hodnotách, vám přinášíme.

Celozrnné špagety s brokolicovým pestem

Ingredience: brokolice, piniové oříšky, parmazán, celozrnné špagety, olivový olej,  chilli paprička, citron, bazalka, sůl, pepř.
Postup: Uvařenou brokolici uvaříme rozmačkáme vidličkou. Přidáme piniové oříšky, olivový olej a nastrouhanou kůru z citronu. Ochutíme chilli papričkou, citronovou šťávou, solí, pepřem a bazalkou. Směs vmícháme do uvařených špaget, posypeme parmazánem a servírujeme.  

Pikantní polévka z červené čočky

Ingredience: červené čočka, mrkev, červená cibule, brambory, olej, zakysaná smetana, tuk, zeleninový vývar.
Postup: Cibulku zesklovatíme, přidáme nakrájenou mrkev, restujeme a poté zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a vsypeme propláchnutou červenou čočku. Menší bramboru nastrouháme najemno do polévky kvůli zahuštění. Osolíme, přidáme červenou papriku a trochu chilli. Vaříme cca 20 minut do změknutí čočky a servírujeme. Polévku zdobíme lžící zakysané smetany. Polévka je bohatá na bílkoviny a vlákninu, ideální večeře.  

Kuskusové rizoto s kuřecím masem a čerstvou zeleninou

Ingredience: kuřecí prsa, celozrnný kuskus, rajče, cuketa, okurka, cibule, rukola, červená paprika, olivový olej, sůl, pepř.
Postup: Na pánvi nasucho opečeme cibulku a na nudličky nakrájené kuřecí maso, které osolíme a opepříme. Přidáme na kostičky nakrájenou cuketu. Podlijeme trochou vody a dusíme. Mezitím si podle návodu připravíme kuskus. Rajče, okurku, papriku a rukolu nakrájíme na malé kousky a smícháme v misce s olivovým olejem. Poté vše smícháme dohromady a servírujeme jako zdravou a lehkou večeři.  

Podpořte optimální hladinu cukru v krvi prostřednictvím doplňku stravy Dialevel

Doplněk stravy Dialevel ze žluté řady od Walmarku představuje unikátní kombinaci tří aktivních látek (kyseliny alfa-lipoové, extraktu ze skořice a chrómu) pro normální hladinu cukru v krvi.  Skořice přispívá k udržení normální hladiny glukózy v krvi. Chróm přispívá ke správnému metabolismu makroživin a k udržení normální hladiny glukózy v krvi. Kyselina alfa-lipoová bývá někdy nazývána jako vitamin B13. Doplněk stravy Dialevel je vhodný i pro dlouhodobé užívání pro diabetiky, pre-diabetiky v režimu obecných preventivních opatření (dieta, cvičení), osoby s poruchou glukózové tolerance a osoby s nadváhou. Tento přípravek může snižovat hladinu glukózy v krvi.
 



 

Tento článek byl vytvořen ve spolupráci s: 

Mgr. Denisa Salvová

Absolvovala obor Rehabilitační psychosociální péče na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity. Působila ve zdravotně sociální oblasti jako vedoucí poraden, terapeut a lektor kurzů pro pracovníky v pomáhajících profesích. V současné době se zajímá o oblast medicíny, zdravotnictví, zdravého životního stylu a psychologie.

Není tuk jako tuk aneb víte, kterým je lepším se vyhnout?
09.02.2024

Není tuk jako tuk aneb víte, kterým je lepším se vyhnout?

Aby lidské tělo mohlo správně fungovat, potřebuje stravu obsahující všechny potřebné živiny (tuky, cukry a bílkoviny). Tuky by měly tvořit cca 25–35 % denního příjmu potravy. Dávno neplatí, že chceme-li se zbavit přebytečných kilogramů, je nutné vyřadit z jídelníčku tuky. Úplné vyloučení tuků neznamená, že budeme zdravější a štíhlejší. Jde o mýtus. Tuky jsou pro lidský organismus nepostradatelné, ale je nutné vědět, jaké našemu tělu škodí a jaké prospívají.

Přečtěte si více
Zobrazení: 1280
Jarní únava? Podpořte energii přírodní cestou!
19.03.2024

Jarní únava? Podpořte energii přírodní cestou!

I když venku začíná všechno kvést a příroda se probouzí ze zimního spánku, vy byste nejraději zůstali v posteli. Ačkoliv únava je spojována hlavně s podzimem, někteří nadměrnou únavou a vyčerpáním trpí právě na jaře. Abyste se necítili unavení a bez energie, vyzkoušejte naše tipy a užívejte si jaro naplno!

Přečtěte si více
Zobrazení: 1101
Zrádné jarní paprsky aneb buďte připraveni na opalovací sezónu!
05.04.2024

Zrádné jarní paprsky aneb buďte připraveni na opalovací sezónu!

I když je opalování spojeno především s létem, sluneční paprsky mohou být stejně nebezpečné i na jaře. Sluneční záření pomáhá psychické kondici a je potřebné k přeměně vitaminu D na jeho aktivní formu. Má ale také řadu nežádoucích účinků, které hlavně na jaře můžeme podceňovat. Jak se na jarní sluníčko nejlépe připravit? Základem je kvalitní solární kosmetika zohledňující specifické potřeby pokožky.   

Přečtěte si více
Zobrazení: 266
ROZHOVOR: Co všechno vás zajímá o gynekologii, ale bály jste se zeptat
20.06.2023

ROZHOVOR: Co všechno vás zajímá o gynekologii, ale bály jste se zeptat

Byly jste v ordinaci gynekologa a styděly jste se na něco zeptat? Ačkoliv oblast intimního a sexuálního zdraví je nedílnou součástí našich životů, existují otázky, na které se neptáme. Chceme-li najít odpověď, pátráme na internetu. Až budete příště hledat odpovědi na otázky, na které vám stud nedovolí ptát se, navštivte instagramový profil gynekoložky MUDr. Kamily Žižkové, která ve svých příspěvcích, vtipně a s lehkostí, řeší vše, co ženy zajímá, a na co se svého gynekologa často bojí zeptat.

Přečtěte si více
Zobrazení: 262
ROZHOVOR: Ústa jsou branou do celého těla
27.03.2024

ROZHOVOR: Ústa jsou branou do celého těla

Pokud jste aktivní na sociálních sítích a zajímáte se o svůj chrup, možná jste narazili na instagramový profil dentální hygienistky Kláry Nové, která kromě toho, že postuje střípky ze svého života, navíc edukuje své sledující o dentální hygieně a správné péči o zuby. Dentální hygienu Klára doporučuje navštívit alespoň 2x ročně, protože krásný úsměv je jen jeden, a to ten zdravý!

Přečtěte si více
Zobrazení: 97